Cara Mudah Untuk Hilangkan Kesan Minyak Di Baju

Assalam. Bismillah.

Lama dah blog ni menyepi. Hari ni mood rajin sikit nak share tips mudah untuk hilangkan kesan minyak di baju. Almaklumla, musim raya ni kan, setiap minggu pergi open house. Makan tak hengat la jawabnya.. hihi.

Kekadang kuah terpecik kat tudung. Nak nak kuah kari.. Pergh.. meninggalkan kesan yang mendalam taw.. huhu. Haritu masa raya, jasmeen tertumpahkan sesudu mee kari dekat gaun raya dia. Hadoi la. Dah la baru pakai, kena kuah kari pulak tu. Isk isk isk. Ingat senang ke nak hilangkan kesan minyak dekat baju nih?

Susah weh. Dah la baju tu mak cik jasmeen yang bagi. Serba salah dibuatnya. Lepas tu dok terpikir tips nak hilangkan kesan kotoran dekat baju yang dipesan oleh mak. Mak kata, kalau nak hilangkan kesan minyak nih, ambil bedak kemudian basuh lepas 30 minit macam tu. Nanti bedak tu akan serap minyak. Betul ke? Lagi satu tips nya ialah basuh guna sabun buku tu.. Korang buat macam mana?

Disebabkan banyak sangat tips, zati pon tanya lagi dalam satu group di FB. Waahh.. ramai yang response.. Alhamdulillah.. So, kat sini zati nak share semua tips untuk hilangkan kesan minyak di baju.

Cara Mudah Untuk Hilangkan Kesan Minyak Pada Baju.

1. Bedak

Ambil sedikit bedak kemudian sapukan di tempat yang terkena kotoran. Biarkan selama 30 minit dan kemudian bilas menggunakan sabun biasa.

2. Sabun Buku Wangi

Alaa.. sabun wangi tu.. Ambil sabun tu kemudian gosok dekat baju. Then sental sental sikit, baru lah hilang.

3. Wipes Tissue Baby

Haa.. ni first time zati dengar. Ada orang komen, kalau baju terkena minyak, korang boleh basuhkan dengan wipes tissue. Tapi pada pendapat zati kalau lepas kena terus lap guna wipes tissue mungkin berhasil kot. Kalau lepas 2 3 hari baru lap, memang tak jadik la jawabnye.. huhu

4. Sabun Basuh Pinggan

Wooww.. Yang ni lagi menarik. Tak pernah terlintas di fikiran untuk basuh baju guna sabun basuh pinggan. Ada orang suggest guna Joy, Sunlight dan macam macam lagi.

*************

So.. dalam banyak banyak tips nih, korang tau tak zati pilih yang mana? hihi.. Untuk pengetahuan, zati dah basuh baju jasmeen, tapi kotoran tetap tak hilang. Dah seminggu lebih kot. kih3. Korang bayangkan betapa lama nye minyak tu beraya dekat baju Jasmeen.

The best result is dengan menggunakan cara ke 4. Guna sabun basuh pinggan.. hohoho.. Zati pakai sabun basuh pinggan jenama Axion tu.. Yeayy.. kesan hilang, warna baju tetap kekal.. Alhamdulillah,

Tetiba teringat ada sorang komen suruh letak clorox.. Memang tak la. Habisla baju Jasmeen nanti.. hihi


13 comments:

  1. yg akhir tu boleh cuba la jugak nanti

    https://umifuzy.blogspot.my/

    ReplyDelete
  2. hahahaha...alamak! sally pernah guna sabun buku je...yg lain tak pernah...bedak tu pernah la dgr tapi x pernah cuba lagi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg sabun basuh pinggan tu rare sikit sebab baru tau.. hoho

      Delete
  3. pernah try dengan bedak jew. Wow ada lagi cara lain tq zatie nanti miza boleh try

    ReplyDelete
  4. kita tabur bedak dulu baru basuh dgn sabun mandi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bedak cepat habis umah nih.. jasmeen main.. kih3

      Delete
  5. Nice sharing. Rasanya boleh diguna pakaj untuk cuci tudung yang ada kesan peluh jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh kot.. sebab kekadang peluh tu sampai berminyak kan, kalau tudung crepe biasanya senang nampk kesan minyak

      Delete
  6. sabun buku wangi tuh memang betul

    ReplyDelete
  7. Wipes tissue macam baru tahu...

    Http://tuahdinda.com

    ReplyDelete